Na jaką okazję?
Sposobności do przygotowania deski serów i przekąsek jest wiele. Stanowi ona ciekawe uzupełnienie imprezowego menu, a dodatkowo jest też świetnym prezentem z okazji parapetówki czy ślubu! Kompozycja na słono lub na słodko, sprawdzi się doskonale na niejednej imprezie. Serwowane w ten sposób przystawki stworzą niezwykły nastrój podczas wieczoru we dwoje, spotkań rodzinnych, czy z przyjaciółmi. Deska różnorodnych serów z dodatkami to przepis na udane spotkanie w gronie najbliższych.
Jaką deskę wybrać?
Sery należy ułożyć na specjalnie do tego przeznaczonej desce. Deski wykonywane są z różnych materiałów - drewna, szkła, tworzyw sztucznych czy kamienia. Zdecydowanie najlepiej prezentują się deski z materiałów naturalnych, na przykład drzewa babusowego. Pamiętajmy także, żeby deska, na której serwujemy przekąski była estetyczna i ładnie wykonana. Dobrze sprawdzą się deski większych rozmiarów, dzięki czemu swoim gościom zapewnisz różnorodność smaków i estetyczny wygląd. Niektóre deski posiadają też specjalne wytłoczenia, które pomogą zapanować nad porządkiem. Niezbędnym wyposażeniem są też zestawy nożyków do różnego rodzaju serów, a ciekawym dodatkiem - miseczki na dipy.
Zapanuj nad porządkiem na desce!
W trakcie dużych imprez jedzenie z deski szybko znika. Warto też zaplanować sekcje na desce, tak aby wyglądała estetycznie, nawet gdy nie będzie już w pełni uzupełniona. Pomocą ku temu mogą służyć specjalne zagłębienia, w desce jak ta. W zagłębieniach możesz ułożyć salami, pomidorki koktajlowe ciasteczka czy orzeszki. Deska jest dodatkowo wyposażona w szufladę z zestawem noży do serów.
Praktycznym dodatkiem do tej deski są miseczki na DIPy, które sprawdzą się także jako miseczki na oliwki lub orzeszki. Deska wyposażona jest także w zagłębienie otaczające całą deskę. Wypełnisz je owocami lub ciasteczkami. Na uwagę zasługuje zestaw dodatkowych akcesoriów. Szuflada prócz noży kryje także tabliczkę i kredę, dzięki którym oznaczysz produkty na desce, lub napiszesz coś zabawnego. Dzięki antypoślizgowym nóżkom nie musisz martwić się, że deska będzie "jeździć" po blacie.
Organizer na noże to zdecydowanie element, który wyróżnia tę deskę! Możesz umieścić go na desce i w łatwy sposób zapewnić gościom dostęp do noży. Dodatkowe zagłębienia pomagają zapanować nad porządkiem na desce.
Na koniec zostawiamy klasyczny kwadratowy model deski z zestawem noży ukrytym w wysuwanej szufladce. W zagłębieniu tworzącym ramkę wokół deski możesz ułożyć winogrona lub orzeszki.
Jak czyścić deski do serwowania? Deski z tworzywa czy szkła można myć, natomiast deski drewniane lepiej przecierać wilgotną szmatką. Nie zalecamy wkładania ich do zmywarki.
Co położyć na deskę?
Im większa różnorodność tym lepiej. Sery mogą różnić się konsystencją, smakiem czy krajem pochodzenia. Nie ma znaczenia czy będą bardziej kremowe czy o twardej konsystencji. Sery mogą być wyrabiane z mleka krowiego, owczego, koziego. Warto połączyć sery pleśniowe (Camembert, Brie) z półtwardymi (Cheddar, Gouda) i twardymi (Parmezan, Bursztyn). Różne gatunki serów w towarzystwie słodkich i wytrawnych dodatków zawsze są dobrym pomysłem. Sery warto zestawić z owocami: winogronami, jabłkami, truskawkami, porzeczkami, melonami czy też gruszkami. Suszonymi owocami i bakaliami – daktylami, rodzynkami, śliwkami, żurawiną, morelami, czy orzechami; włoskimi czy też laskowymi. Na desce mogą pojawić się także wędliny, które świetnie przełamią smak serów. Doskonałym urozmaiceniem są takie dodatki jak: pesto, oliwki, chutney, miód, konfitura. Nie zapomnij także o świeżej i chrupiącej bagietce.
Do czego właściwie te noże?
Okazuje się, że odnalezienie się wśród rozmaitych kształtów noży nie jest takie proste. Każda z naszych desek jest wyposażona w taki zestaw, stąd warto wiedzieć, do którego rodzaju sera się je używa.
Widelec do serów ma kilka zastosowań. Po pierwsze pozwala przytrzymać ser podczas krojenia. Idealnie nadaje się do nakładania kawałków pokrojonego wcześniej sera. Po trzecie można go użyć do kruszenia na mniejsze kawałki serów twardych.
Płaski nóż przeznaczony jest do serów półtwardych. Świetnie sprawdzi się również przy serach miękkich i niebieskich. Jego kształt (brak ostrego zakończenia) pozwala oprzeć na nim palce/ dłoń. Dzięki temu można użyć większej siły przy krojeniu serów półtwardych.
Dłutko idealnie sprawdzą się przy krojeniu serów niebieskich i serów półtwardych. Dzięki nim w łatwy i kontrolowany sposób pokroisz i poporcjujesz ser.
Nóż uniwersalny ma kształt migdała, posiada cienkie ostrze i z jednej strony jest ostro zakończony. Idealnie sprawdza się w krojeniu sera na mniejsze kawałki, jak i kruszeniu. Dzięki temu nóż ten doskonale poradzi sobie zarówno ze świeżymi, miękkimi, niebieskimi, ale również z twardymi serami.
Jemy także oczami
Naszą deskę serów warto również ozdobić dodatkowo gałązkami rozmarynu, bo w końcu jemy przecież także oczami. Korzystając z powyższych rad, możesz być pewien, że Twoja deska zrobi furorę na każdej imprezie. Smacznego!